"نگاه کن" فروغ با صدای جهان
هفتاد و دومین سالگرد تولد فروغ فرخزاد و چهلمین سالگرد فوت او بهانه ای شده تا در گوشه و کنار دنیای مجازی از او به راه های گوناگون یاد شود ولی به نظر من کار زیبای راوی حکایت باقی یعنی اجرای گفتاری سفرنامۀ فروغ به ایتالیا چیز دیگری ست مخصوصاً که صدای ملکوتی خانم پروین را هم به عنوان مجری برنامه به همراه دارد.
علی رضا افزودی می گوید:
" يادداشتهاي مربوط به اين سفر به شکلي که هست، براي آشنايي خواننده با سابقۀ تاريخي کشور ايتاليا، و يا جلوههاي توريستي شهر رم نيست. چرا که فروغ در پي نوشتن گزارش سفر نبوده. اما در خواندن آن، خوانندۀ اهل ـ خوانندهاي که با شعر فروغ کمابيش آشنايي دارد ـ ميتواند خود فروغ را کشف کند، سادگي ذاتي او را ببيند و رگههاي ناب و درخشان ذوق و قريحۀ او را بيابد. زمينۀ اصلي و اتودهاي اوليۀ برخي از زيباترين اشعار فروغ را که بعدها در «تولدي ديگر» در آمد لابلاي سطرهاي همين يادداشتهاي سفر او ميبينم و ميخوانيم."
این برنامه قرار است 16 قسمت داشته باشد که تا به حال 6 قسمت آن از رادیو زمانه پخش شده:
قسمت اول - قسمت دوم - قسمت سوم - قسمت چهارم - قسمت پنجم - قسمت ششم
ترانۀ "نگاه کن" فروغ را با صدای جهان خیلی دوست دارم، نمی دانم چرا تا به حال آن طور که باید و شاید تحویلش نگرفته اند.
ام کلثوم
خوانندۀ امروز بیشک محبوبترین خوانندۀ تاریخ موسیقی عربیست. او با نام اصلی فاطمه ابراهیم البلتاجی در سال 1904 در یکی از دهکدههای مصر به دنیا آمد. پدرش موذن دهکده بود و از کودکی او را با تعلیمات مذهبی آشنا کرد. از همان کودکی صدای جادوییاش مورد توجه قرار گرفت و در 16 سالگی توسط یک خوانندۀ معروف آن زمان کشف شد. ام کلثوم خیلی زود موفق شد جای خود را در قلب مردم پیدا کند و رفته رفته تبدیل به یک دیوای واقعی شد که فکر نمیکنم حتی هنرمندان هالیوودی امروز هم بتوانند با او رقابت کنند. او لباسهایی با صدها قطعۀ الماس و سنگهای قیمتی میپوشید و همیشه 3 تا 5 آرایشگر با خود یدک میکشید.
آهنگهای امکلثوم بسیار طولانی هستند مثلاً معروفترین آهنگش "انت عمری" 60 دقیقه طول میکشد. به همین دلیل در یک کنسرت سه ساعتۀ ام کلثوم به زور دو تا ونصفی آهنگ اجرا میشد، فکرش را بکنید اگر یکی از آهنگها را دوست نداشتید چه بلایی به سرتان میآمد. در ضمن تکرار یک جمله از یک آهنگ مثل "وقتی دلگیری و تنها ..." با تماشاچیها تا جایی که نفسشان بند بیاید را ظاهراً ابی از همین خانم یاد گرفته، احتمالاً جونُم آخرش را خودش اضافه کرده.
ام کلثوم در سال 1975 به عالم باقی شتافت و در تشییع جنازۀ او 4 میلیون نفر شرکت کردند. لقب او "كوكب الشرق" و"سيدة الغناء العربي" بود.
در ایران روحبخش (1287-1368) را به خاطر صدای خاصی که داشت ام کلثوم ایران مینامیدند. از ترانههای ماندگار او "گل پامچال"، "عاشق و شیدا" و "موسم گل" هستند که بخشی از این ترانۀ آخر بر سنگ مزارش در امامزاده طاهر کرج حک شده:
شکست عهد من و گفت هر چه بود گذشت
به گریه گفتمش آری ولی چه زود گذشت
بهار بود و تو بودی و عشق بود و امید
بهار رفت و تو رفتی و هر چه بود گذشت
در اسرائیل "زهاوا بِن" ترانههای ام کلثوم را اجرا میکند.
تعداد وافری از ترانههای ام کلثوم و متنشان را اینجا و اینجا میتوانید پیدا کنید.
ترجمۀ انت عمری به انگلیسی.
نوشتۀ کارتن خواب دربارۀ ام کلثوم.
این سایت قدیمیها را اگر تا به حال کشف نکردهاید بشتابید، چون جوان غیوری از اهواز که شیفتۀ هنرمندان ایرانی (مخصوصا قدیمیها)ست هر روز مطلب جدیدی در آن مینویسد، گاهی هم برای مصاحبه با هنرمندان به تهران میرود تا بیشتر از خودش عکس بگیرد.
آهنگ"ام کلثوم منی - تو یار معصوم منی" با صدای جواد یساری .
شبات شالوم
La Alegria- Yasmin Levy
“Happiness” (La Alegria)(Lyrics & music: Yasmin Levy”)
I drink and drink and drink
To forget you
I sleep and sleep and sleep
So I don’t have to think.
Damned be the world,
I live to pay for the sin of loving you.
I leave you forever, my love
But don’t forget that I exist only for you
And I give you the song of my life as a present
Forever… until I die.
عَمیر بنَیون و یهودا پولیکر-می خواستم چیزهایی بگویم
دیشب رفتهبودم کنسرت عَمیر بنَیون که در یک کلام کولاک کرد. کیفیت اجرا و قدرت صدایش در اجرای زنده حتی بیشتر از دیسک بود. این بار بدون وساطت تلویزیون چندبار از شدت هیجان اشکم درآمد. مخصوصاً که خودش شاعر، آهنگساز و نوازنده هم هست و میداند چطور بر تارهای روح آدم بنوازد. این هنرمند از معدود هنرمندانیست که از پسرهای جواد میزراخی تا دختر اشکنازیهای بلوند و دماغ بالا دوستش دارند.
اما خوانندۀ این هفته هم یکی از خوانندههای محبوب من است. نامش یهودا پولیکر است و در یک خانوادۀ اهل سالونیکی بازماندۀ هالاکاست به دنیا آمده. سالونیکی دومین شهر مهم یونان است که تا سال 1912 بیش از نیمی از جمعیت آن یهودی بودند. در زمان جنگ دوم بیش از 96 درصد جمعیت یهودیهای سالونیکی توسط نازیها نابود شدند. شاید غمی که در کارهای پولیکر هست حاصل همین زمینۀ خانوادگی او باشد.
پولیکر به سبک یونانی و راک آهنگ میسازد و میخواند و یکی از با کلاسترین هنرمندان این اطراف است. او سالهاست که از کمد درآمده و با زوجش که یک آهنگساز و ترانهنویس برجستهاست زندگی میکند.
این هم چند ترانه از پولیکر.
میخواستم چیزی بگویم
میخواستم چیزی بگویم
ولی جوابگویی نیست
و کلماتی که برگزیدهام
بهترینها نیستند
آنها از دریای اسرار عمیقترند
درکشان نمیکنم
و شاید
هرگز درک شان نخواهم کرد
نه به همۀ راههایی که
میخواستم بروم قدم گذاشتم
و به آنهایی که پا گذاشتم
بارها به بیراهه رفتم
و غم همیشه
با شادیهایم عجین بود
گویی گمشدهای را
آرزو کردهباشم
ذرات شکستۀ خوابهایی که دیدهام
هنوز بیدارم میکنند
و با اشک از چهرهام
شسته میشوند
شبهای بیشماری را
در شراب غرق کردهام
تا سرگردان راه ناپسند خود باشم
شبات شالوم
گوگوش - من آمده ام
سلام دوستان
من بهترم، امیدوارم همین روند ادامه پیدا کند. ممنون از همۀ محبت ها و احوال جویی های شما، متأسفم که عده ای را نگران کردم و بیشتر از آن برای خودم متأسف شدم که عده ای اصلاً نگران نشدند! دلم حسابی برای پرت و پلا نویسی تنگ شده، خلاصه فقط خواستم بگویم من آمده ام، امشب هم جای شما گل و سبزه، دارم می روم کنسرت.